Vragen en antwoorden

In deze rubriek gaan we verder in op vragen over de Euro Millions loterij die wij vaak ontvangen. Onderstaand het antwoord op de meest voorkomende vragen over de Europese EuroMillions loterij.


FAQ (update 2024)

Onderstaand de meeste actuele vragen over de EUROMILLIONS loterij.

Kan ik als Nederlander loten kopen voor de Euro Millions Loterij?

Ja, dat kan online. U kunt als Nederlander online een lot kopen. U kunt ook wel (fysiek) in een winkel in België een lot kopen. Deze winkel moet aangesloten zijn bij de Nationale loterij België.

Hoe werkt Euromillions?

U kiest voor vijf nummers en twee sterren. De eerste vijf cijfers kies je uit 1 tm 50 en de lucky nummers zijn tussen de 1 en de 12. De deelname is mogelijk voor 1x trekking of voor meerdere trekkingen, waarbij ook een korting per tickets is opgenomen.

Welke landen doen er mee aan de Euro Millions?

Belgie, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Portugal, Ierland, Oostenrijk, Zwitserland en Luxemburg. Bekijk hier de winnaars per land.

Wanneer is de trekking van de loterij?

De trekking is op iedere dinsdag en vrijdagavond.

Wat zijn de nationale loterijen per land?

Nationale Loterij (België)
La Française des Jeux (Frankrijk)
An Post National Lottery Company (Ierland)
National Lottery (Verenigd Koninkrijk)
Oesterreichische Lotterien (Oostenrijk)
Loteriev Euromillionen Romande en Swisslos (Zwitserland)
Loterie Nationale Luxembourg (Luxemburg)
Loterías y Apuestas del Estado (Spanje)
Santa Casa da Misericordia de Lisboa (Portugal)

Welk uitkeringspercentage heeft de Euromillions loterij?

Van het totale geld wordt 91,40% gebruikt als winstuitkering. De overige 8,60% wordt gebruikt voor het boosterfonds. Het grootste gedeelte ruim 32% wordt gestopt in de jackpot, diegene die dus de 5 +2 getallen goed heeft. Er vloeit dus veel geld terug naar de prijzenpot, het uitkeringspercentage is vrij hoog.

Hoe laat gaat de ticketverkoop van EuroMillions dicht?

De kaartverkoop voor zowel dinsdag en vrijdag van EuroMillions gaat dicht om 20:30 CET (19:30 GMT) op de avond van de loting. De kaartverkoop voor de volgende EuroMillions trekking gaat weer open om 22.00 uur CET (21:00 GMT) na de loting

Hoe kan ik winnen bij EuroMillions?

In totaal zijn er dertien EuroMillions prijzen en daarbij hoort ook de jackpot. Meer hierover vindt u op de pagina van de EuroMillions prijzen en winnaars.

Kan ik EuroMillions spelen als ik niet in een van de deelnemende landen woon?

Ja dat kan zeker dus als u mee wilt doen kan dat nu geregeld worden via deze website.

Wanneer krijg ik mijn winst uitbetaald?

Omdat EuroMillions een Europees spel is moet je een week wachten alvorens de uitbetaling plaatsvindt.

Wat is het verschil tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese EuroMillions?

De prijzen in het Verenigd Koninkrijk worden uitgekeerd in GBP (£), terwijl alle andere landen die deelnemen aan EuroMillions de prijzen betalen in Euro’s (€).

Wat is de Millionaire Maker?

De Millionaire Maker is een gratis extra game die is opgenomen op alle Britse EuroMillions tickets. Er wordt een unieke code aan toegekend.

Wat is de Millionaire Raffle?

Millionaire Raffle was de naam die werd gebruikt om het Britse EuroMillions aanvullende spel te beschrijven voordat het werd omgedoopt tot Millionaire Maker in oktober 2014.

Hoe werkt de Belgische My Bonus?

In principe werkt het simpel; hoe meer je speelt, hoe meer codes je hebt en dus hoe meer kans om te winnen. Je krijgt namelijk een unieke ‘My Bonus’-code bij elke EuroMillions-combinatie van 2,50 euro die je speelt. Zelf hoef je verder niets te doen om mee te spelen aan ‘My Bonus’, deze unieke codes worden automatisch meegenomen.

Deze werking is eigenlijk hetzelfde wanneer je speelt met een meervoudig formulier. Want bij een combinatie per deelneming, heb je evenveel codes als gespeeld aantal combinaties. Een voorbeeld om dit te verduidelijken: een deelnemer ontvangt 36 ‘My Bonus’-codes, als hij meespeelt met een meervoudige deelneming van ‘6+4’ en dus 36 spelcombinaties.

Daarnaast bestaat de code van ‘My Bonus’ uit 4 letters en 5 cijfers. In België start de code steeds met een B. Als je bijvoorbeeld vijf EuroMillions-combinaties speelt, krijg je ook vijf ‘My Bonus’- codes in oplopende vorm. Ten alle tijde worden deze codes automatisch en volledig willekeurig gekozen door de computer van de Nationale Loterij. Hierdoor blijft het spel altijd eerlijk.

Wat is de grootste EuroMillions jackpot die ooit is gewonnen?

240 miljoen gewonnen door een Oostenrijker in 2023.

Op 15 oktober 2021 won een Franse speler het op één na hoogste prijzengeld van 220 miljoen euro.

Hoe lang zijn EuroMillions tickets geldig?

EuroMillions tickets zijn gedurende 90 dagen geldig vanaf de datum van de loting.

Is er een minimum leeftijd voor het spelen van EuroMillions?

Alle spelers moeten 18 jaar zijn of ouder, met uitzondering van spelers binnen het Verenigd Koninkrijk.

Wat zijn de kansen op het winnen van EuroMillions?

De kans op het winnen van de EuroMillions jackpot is 1 op 139.838.160 (date 2023). De kans op het winnen van een EuroMillions prijs is 1 op 13.

Op welke televisiezender is de EuroMillions trekking te zien?

Hieronder is een lijst van landen te zien die EuroMillions uitzenden met het kanaal en de tijd van iedere uitzending:

  • Oostenrijk– ORF2 22:35 CET
  • België– La Une
  • VRT Één Vanaf 22:30 CET=- Vanaf 23:00 CET
  • Frankrijk– TF1 23:25 CET
  • Ierland- RTE Eén Vanaf 21:00 GMT
  • Luxemburg– Télé Lëtzebuerg
  • RTL Lux 22:05 CET- 00:15 CET Na Draw
  • Portugal– TVI Vanaf 21:00 CETSpanje- TVE2 22:00 CET
  • Zwitserland– RTS Deux 22:45 CET
  • UK- BBC1 Vanaf 22:30 GMT

Wat is een EuroMillions Superdraw?

EuroMillions Superdraws zijn speciale evenement trekkingen met een gegarandeerde jackpot van € 100 miljoen (ongeveer £ 80.000.000 afhankelijk van de wisselkoers op het moment van de loting). Het wil niet zeggen dat de Super Draw direct valt bij de volgende trekking. Valt deze niet? Dan kan deze verder oplopen naar 190 miljoen euro.

Wat is de UK Euromillions & millionaire maker?

De EuroMillions UK Millionaire Maker Loterij kun je beschouwen als de grote broer van de EuroMillions loterij. Het verschil met de normale loterij is dat deze speciaal bestemd is voor UK spelers. Elke trekking wordt er een lot getrokken met een verlotingsprijs van £1 miljoen pond. Dit geldt voor iedere trekking.

Waar vindt de trekking plaats?

De trekking vindt altijd plaats in Parijs (Frankrijk). Het is niet mogelijk om de trekking live te bekijken vanuit de studio.

Waarom zijn er nu vaker grotere Jackpots bij EuroMillions?

Dit komt omdat vanaf september 2016 er een 12de ster bij is gekomen. Dit verhoogt de kans dat de Jackpot sneller groeit naar grotere bedragen.

Wat als een winnaar zich niet meldt?

Heel soms gebeurt het dat een winnaar zich simpelweg niet meldt binnen die periode. In dat geval is het jammer maar helaas. Het geldbedrag dat op je lag te wachten, ben je dan simpelweg kwijt. Dat bedrag verdwijnt overigens niet in de zak van de Loterij zelf. Het wordt namelijk verdeeld over andere winnaars én over de goede doelen die gesteund worden door de Loterij. Dat gebeurt echter heel zelden. In de 80 jaar dat de Nationale Loterij bestaat, is het namelijk nog maar twee keer gebeurd dat een winnaar zich niet heeft gemeld.

De laatste keer was in 2016. Iemand won een bedrag van meer dan zes miljoen euro bij de Lotto maar liet vervolgens nooit van zichzelf horen. Het hoe en waarom ervan is puur gissen. Het kan zijn dat de winnaar is overleden en dat erfgenamen van niets wisten. Of een buitenlander heeft gewonnen en nooit van zich laten horen.