Eurojackpot nederland

Heb je al kennis gemaakt met de Nederlandse Eurojackpot? De Eurojackpot in Nederland een erg populaire loterij met prijzen die op kunnen lopen tot 90.000.000 euro. Speel daarom snel mee en koop online je loten voor de Eurojackpot! Het is een gecoördineerd Europees kansspel en je maakt hierbij voor een bedrag van 4,99 euro al kans op de jackpot!

Koop online een lot voor de Eurojackpot voor € 4,99 & ontvang 1 lot gratis >
(je speelt dan met 2 rijen mee aan de Eurojackpot)

Jackpot stand (Eurojackpot -2023)

De jackpot is minimaal 10 miljoen en deze kan, afhankelijk van het aantal loten dat is verkocht, oplopen tot een bedrag van 90 miljoen. Het ligt er overigens ook aan hoeveel landen er deelnemen aan de Eurojackpot. Iedere vrijdagavond is er een trekking van de Eurojackpot en die wil je natuurlijk niet missen! De Eurojackpot is naast de Euromillions de grootste loterij van Europa.

Hoe speel je mee en koop je online loten in Nederland voor de Eurojackpot?

Als je mee wilt spelen dat kun je dit heel eenvoudig doen. Je kunt je namelijk aanmelden op de website, maar je kunt ook loten kopen bij de verkooppunten. Je betaalt 2 euro per lot en dan speel je mee met de Eurojackpot en vervolgens maak je kans op de jackpot. Als je veel kans wilt maken, je kans wilt vergroten, koop je gewoon meer dan één lot. Hoe meer loten je koopt, hoe groter de kans is dat je gaat winnen. Je kunt ook als je wilt meerdere trekkingen vooruit spelen. Dan mis je dus geen enkele trekking!

Hoe speel ik de Eurojackpot?

Je wilt natuurlijk ook weten hoe Eurojackpot loterij werkt. Dit is ook erg eenvoudig, want je kiest eerst vijf getallen uit 1 tot en met 50. Dan kies je twee bonusgetallen tussen de 1 tot en met de 8. Als je alle getallen goed hebt dan win jij de jackpot. Maar je wilt toch ook weten wat je allemaal kunt winnen? Er zijn namelijk twaalf prijscategorieën. Je hebt de jackpot, maar er zijn nog meer geldprijzen die je kunt winnen.

Het is alleen van tevoren niet bekend hoe hoog de prijzen zijn die je kunt winnen, want dat hangt af van het aantal loten dat er is verkocht en hoeveel landen er meespelen. Van de inleg gaat 50% naar het prijzengeld. Er wordt wel iedere week een inschatting gemaakt van de hoogte van de jackpot voor de Eurojackpot. Let wel goed op dat bij bedragen hoger dan 454 euro altijd 29% kansspelbelasting in wordt gehouden.

Het prijzenschema van Eurojackpot

Er wordt van de totale inleg per trekking 50% ingehouden voor het prijzengeld. Er zijn dan vaste percentages waarmee het totale bedrag aan prijzengeld verdeeld wordt in de twaalf prijscategorieën. De kans om de hoofdprijs (klasse 1) te winnen in de loterij Euro Jackpot is 1: 95.344.200. De kans op de laagste winnende klasse (klasse 12) is 1:42.

Prijscategorie Aantal en Win kans

1 = Jackpot 5 2 22% 1 : 59.325.280
2 5 1 5% 1 : 4.943.773
3 5 0 1,3% 1 : 3.955.019
4 4 2 1,2% 1 : 263.668
5 4 1 0,95% 1 : 21.972
6 4 0 0,6% 1 : 17.578
7 3 2 0,85% 1 : 5.992
8 3 1 4,10% 1 : 499
9 2 2 3,45% 1 : 418
10 3 0 3,6% 1 : 399
11 1 2 12% 1 : 80
12 2 1 22,95% 1 : 35

Subtotaal 78%
Boosterfund* 22%

Totaal 100% 1:20,6

De winkans is bij deelname per lot 2 euro en de kans is dan 1 op 20,6.

Wat doe je als je gewonnen hebt bij de Eurojackpot?

Als je een winkelspeler bent, dan kun je een prijs tot 50 euro met een geldig legitimatiebewijs ophalen vanaf de eerste dag na de trekking bij de winkel. Er zijn ook winkeliers die uitbetalen tot 454 euro. Maar bij bedragen tot 5000 euro geldt dat je je deelnamebewijs in moet vullen en op moet sturen in een sealbag van PostNL met verzekerservice naar Stichting De Nationale Sport totalisator, Postbus 3074, 2280 GB te Rijswijk. Je moet altijd een kopie maken, zodat je kunt laten zien dat het van jou is. Gaat het over prijzen van € 5.000,- of meer dan nodigt De Lotto je van harte uit op hun kantoor in Rijswijk.

Speel mee met de Eurojackpot

Heb je ook zin om mee te spelen? Zorg er dan voor dat je je keuze nu gaat maken en speel ook mee met een lot van twee euro en maak kans op die geweldige jackpot! Je wilt dat toch niet missen? Meerdere loten kopen kan altijd, dus speel mee met de Eurojackpot en zorg dat jij ook een kans maakt om te winnen!

Spelen via Nederlands verkooppunt

Als je je lot bij een verkooppunt hebt gekocht, dan kun je met je deelnamebewijs bedragen tot 50 euro uit laten betalen. Sommige winkeliers betalen uit tot 449 euro. Hogere prijzen, tot aan 5000 euro, hebben een andere regeling. Je moet je deelname bewijs, geseald en al, opsturen naar PostNL. Maak een kopie van je deelnamebewijs, zodat je dat altijd nog thuis hebt. Ook verwacht PostNL dat je een kopie van je legitimatie meestuurt, om te laten zien

Wat is het recordbedrag Eurojackpot ooit gevallen en waar?

De grootste Eurojackpot-prijs ooit is € 120 miljoen. Dit is het hoogste bedrag sinds maart 2022. Vier maanden later, op 22 juli 2022, won een speler uit Denemarken 120 miljoen euro na 15 trekkingen zonder winnaars. Er werd onthuld dat het winnende kaartje werd verkocht in een Meny-winkel in Blåvand.

Een Duitse speler uit Noordrijn-Westfalen had eerder op 20 mei 2022 € 110 miljoen gewonnen. Dit is de eerste keer dat de jackpot de € 100 miljoen overschrijdt.

Op vrijdag 23 juni 2023 werd er ook de grootste geldprijs van 120 miljoen euro gewonnen in Duitsland

Welke goede doelen worden gefinancierd door de Eurojackpot in Nederland?

Van ieder verkocht lot komt een gedeelte ten goed aan een goed doel. De Eurojackpot in Nederland spendeert ook een gedeelte van haar winsten in de Nederlandse maatschappij. Onderstaand staat de verengingen en stichtingen die financiële ondersteuning krijgen.

 • NOC*NSF
 • Oranje Fonds
 • Prins Bernhard Cultuurfonds
 • Kansfonds
 • Vfonds
 • Aidsfonds
 • Diabetes Fonds
 • Fonds Psychische Gezondheid
 • Hartstichting
 • De Hersenstichting
 • Longfonds
 • Maag Lever Darm Stichting
 • Nederlandse Brandwonden Stichting
 • Prinses Beatrix Spierfonds
 • Reumafonds

De trekkingsprocedure van de Eurojackpot

De Eurojackpot is een Europees kansspel dat in Nederland wordt georganiseerd door de Lotto dat een onderdeel is van de Nederlandse Loterij. In dit artikel kun je alles lezen over de trekkingsprocedure.

Trekkingen & uitslagen 2023

De wekelijkse trekking vindt op vrijdag plaats in Helsinki en is daarmee gebonden aan de Finse wet- en regelgeving. De trekking staat onder toezicht van Kansspeladministratie van de National Police Board. Zij zijn ook verantwoordelijk voor alle aspecten van deze Europese trekking. De trekking vindt plaats door middel van trekkingsmachines en ballensets die speciaal voor deze trekking bestemd zijn. De Finse toezichthouder is verantwoordelijk voor het keuren en het gebruik van dit materiaal. De trekkingen van de Eurojackpot zijn openbaar en kunnen bijgewoond worden.

Hoe werkt Eurojackpot?

Iedere trekking worden er 5 getallen getrokken door middel van een machine die willekeurig balletjes pakt. Er worden in totaal 7 balletjes door de machine getrokken.

De loten

Meespelen met EuroJackpot is eenvoudig want u kunt zelf kiezen met welke getallen u mee gaat doen. Er worden 5 getallen getrokken van 1 tot en met 50 en daarna worden er 2 bonusgetallen getrokken van 1 tot en met 10. Heeft u alle getallen goed, dan wint u de grootste prijs in het prijzenpakket, namelijk de jackpot.

De organisatie in Nederland

In Nederland wordt EuroJackpot georganiseerd door De Lotto. Maar let op! Het gaat echter niet om hetzelfde spel of een overeenkomend prijzenpakket.

Hoe weet ik of ik heb gewonnen?
In de regel zijn de trekkingsresultaten (winnende nummers en kansen) beschikbaar op de late vrijdagavond op eurojackpot.nl en in andere online media. In het LOTTO-verzamelpunt kunt u niet alleen de Euro Jackpot-resultaten van de vorige avond op zaterdagochtend krijgen, maar u kunt uw winst al laten uitbetalen op basis van uw lot of uw lot laten controleren op winst.

De trekkingsmachines
De trekkingsmachines werken door lucht in de machines te blazen. Op die manier worden de ballen gemixt. Vervolgens worden de ballen een voor een getrokken. Er is een machine en een ballenset voor de reguliere trekking en een aparte machine en ballen set voor de trekking van de bonusgetallen.

Welke landen organiseren de Eurojackpot?

De landen die deelnemen aan de Eurojackpot zijn Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Italië, IJsland, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Polen, Zweden, Slowakije, Slovenië, Spanje, Tsjechië en Hongarije.

Geschiedenis en belangrijke data Eurojackpot

Na het enorme succes van EuroMillions begon de ontwikkeling van een nieuw multinationaal loterijspel in 2005. Het heeft lang genoeg geduurd, maar ze slaagden erin het project af te ronden en een van de belangrijkste loterijspelen van het moment te lanceren.

 • Juni 2011 – De overeenkomst om EuroJackpot te lanceren wordt ondertekend in Helsinki. Maart 2012, datum van de eerste EuroJackpot-trekking. Denemarken, Finland, Duitsland, Nederland en Slovenië namen deel. Twee weken later voegde Italië zich bij hen.
 • Juni 2012 – Spanje voegt zich bij de groep van deelnemende landen.
  Augustus 2012 – Besloten dat de jackpot in totaal 12 keer zal rollen voordat hij gedwongen wordt te winnen. Het gebeurde en de prijs ging naar een nieuw niveau.
 • Februari 2013 – In totaal deden zes landen mee aan de EuroJackpot: Kroatië, IJsland, Letland, Litouwen, Noorwegen en Zweden. De rollover-limiet is ook verwijderd en de jackpotlimiet is vastgesteld op € 90 miljoen.
 • November 2014 – Extra Euro-nummers verhoogd van 8 naar 10. Ook Tsjechië en Hongarije deden mee aan de loterij.
 • Oktober 2015 – Slowakije sluit zich aan, waarmee het totale aantal deelnemende landen op 17 komt.
 • September 2017 – Polen sluit zich aan bij EuroJackpot.