Kerstloop Brugge wegens trillingen verhuist voor historische trekking EuroMillions

Op 3 december is de Kerstloop in Brugge verhuist van de Burg naar het Zand. Dit omdat er op hetzelfde moment in het stadhuis namelijk de historische trekking van EuroMillions plaatsvindt. Het lawaai van de Kerstloop zou tijdens de trekking voor trillingen kunnen zorgen, waardoor de trekking beïnvloed kan worden.

De historische trekking van EuroMillions bevindt zich op 3 december niet in de gebruikelijke, hoogbeveiligde studio in de buurt van Parijs, maar in Brugge, in de gotische zaal van het stadhuis. Dit is erg bijzonder, omdat er nooit eerder een trekking verplaatst is. De reden hiervan is de 580ste verjaardag van de loterijen in Europa. Uit pas ontdekte documenten blijkt namelijk dat die voor het eerst in 1441 in Brugge georganiseerd zijn.

Voor het voorkomen van trillingen

Het verplaatsen van de trekking is een hele onderneming. Zo zal een 40-tal personeelsleden en een 10-tal vrachtwagens zorgen dat de installatie voor de trekking aangevoerd en klaargezet wordt. Hiervoor is het gehele stadhuis al uitgemeten, zodat het zeker is dat dat lukt. Daarnaast is de gotische zaal grondig onderzocht, het is namelijk belangrijk dat de ruimte groot en stevig genoeg is. Niks mag invloed hebben op het resultaat van trekking, daarom zijn ook de temperatuur en de eventuele tocht in de zaal onderzocht.

Burgemeester Dirk de Fauw vertelt dat zelfs lawaai zo veel mogelijk wordt vermeden. Om deze reden is er beslist om de aankomst en de finish van de Kerstloop, die op hetzelfde moment plaats zou vinden, te verplaatsen naar het Zand. “Ook de klokken van het Belfort zullen tijdens de trekking niet luiden,” zegt de Fauw. Het probleem van de klokken is niet zozeer het lawaai, maar de trillingen die de klokken veroorzaken, wat mogelijk voor een ander resultaat van de trekking kan zorgen.

Een grote prijzenpot van 130 + 3 miljoen euro

Op de avond van EuroMillions op 3 december valt er 130 miljoen euro te winnen. Die avond is er ook een speciale extra Lotto-trekking, waarvan de jackpot 3 miljoen euro is. De Franse zender TF1 zal de avond filmen en alle beelden onder andere zenders verspreiden.

Plaats een reactie