Bekende Britse multimiljonair acht jaar na loterijwinst overleden

Acht jaar geleden won een Brit de grootste jackpot van EuroMillions ooit. De toen 63-jarige Colin Weir schreef daarmee loterijgeschiedenis en werd in één klap wereldberoemd. Lang heeft hij helaas niet van zijn miljoenen kunnen genieten. Weir overleed onlangs op 71-jarige leeftijd, zo maakten zijn advocaten bekend.

Mega miljonair

Soms heb je het geluk aan je zijde. Dat gold in 2011 zeker voor Colin Weir en zijn vrouw Christine uit Schotland. In dat jaar wonnen de twee maar liefst 161 miljoen pond, omgerekend ongeveer 185 miljoen euro. Jarenlang mocht Colin Weir zich de grootste Britse EuroMillions winnaar noemen. Pas in 2019 werd hij voorbijgestreefd door een anonieme Brit die maar liefst 170 miljoen pond, oftewel 190 miljoen euro, op zijn rekening mocht bijschrijven.

Kort ziekbed
De miljonair overleed volgens zijn advocaten na een kort ziekbed, maar een precieze oorzaak wordt niet genoemd. Ze hopen dat de privacy van Colin’s familie en vrienden zal worden gerespecteerd, en onthouden zich verder van commentaar. Wel bedanken ze de medewerkers van het Universitair Ziekenhuis voor hun zorg en wensen ze de familie van Weir condoleances en veel sterkte.
Rijker dan Bowie en Connery
In één klap belandde Weir in het rijtje van meest rijke Britten. Zelfd David Bowie en Tom Jones moesten het met minder geld doen. Ook had de loterijwinnaar dubbel zoveel geld als acteur Sean Connery, de het mede dankzij de James Bond films toch echt niet slecht gedaan heeft.

Scheiding
Ondanks al het geld beleefde Weir de afgelopen jaren niet alleen gelukkige momenten.. Hun brievenbus in hun dorp Largs werd namelijk overstelpt met brieven van bedelaars. In oktober 2019 gingen Colin en zijn vrouw na 38 jaar uit elkaar, naar eigen zeggen omdat ze uit elkaar waren gegroeid. In het persbericht verzochten ze de media vriendelijk om de privacy van de familie Weir te respecteren. Verder liet de familie weten niet meer op vragen te willen reageren.

Overstelpt met bedelbrieven
Volgens buurman David Simpson had de EuroMillions winnaar beter anoniem kunnen blijven. Door alle media aandacht werd het voor de familie Weir onmogelijk om nog rustig in de buurt te wonen. Zelfs in Spanje werd hun nieuwe woning constant door de politie in de gaten gehouden. ‘Ze zullen tot hun dood lastig worden gevallen’, zei de buurman. Overigens is de familie na enige tijd, wel op een andere plek, weer in Largs gaan wonen.

Miljoenendonaties
Veel winnaars van enorme bedragen blijven liever anoniem, maar Weir besloot het anders te doen. Hij kwam regelmatig in het nieuws omdat hij grote bedragen schonk aan goede doelen en politieke partijen. Ook haalde hij een paar maanden geleden de krant toen hij eigenaar werd van de Schotse voetbalclub Partick Thistle. Dit was al sinds zijn kinderjaren zijn favoriete club.

Weir doneerde een paar miljoen en kreeg daarmee en meerderheidsbelang van 55 procent in de voetbalclub. Dit was overigens niet zijn eerste donatie aan Partick Thistle, aangezien hij al eerder bijna tien miljoen euro in de club en drie miljoen in een gloednieuw trainingscomplex.

Bestuur in handen van de fans
Overigens was Weir niet van plan om in het bestuur te gaan zitten en te praten over transfers van de club, die actief is in het tweede niveau in de Britse voetbalcompetitie. Het meerderheidsbelang van Partick Thisle werd overgedragen aan Thistle For Ever, een nieuwe en onofficiële voetbalclub. Daarmee kwam het beleid van de club in handen van de fans terecht.Weir liet eind november weten ‘dankbaar’ te zijn voor het feit dat de fans de touwtjes in handen kregen. Het was zijn ‘droom’ die sneller uitkwam dan gedacht. Weir beloofde dat het vertrouwen niet zou worden geschaad.

Het bestuur van Partick Thistle laat weten ‘erg verdrietig’ te zijn door het overlijden van Colin Weir. De miljoenen van de overleden miljonair waren de grootste gift in de geschiedenis van de club ooit. ‘Iedereen die een associatie heeft met de club wil graag hun medeleven betuigen aan de familie’, aldus het bestuur.

Geliefde Schot
Weir was zeer geliefd in Schotland, zijn thuis. Eerste minister van Schotland en politiek leider van de Scottish National Party (SNP) Nicola Ferguson Sturgeon laat weten erg verdriet zijn door het nieuws dat de man is overleden. Ze noemt hem ‘vastberaden’ en ‘vrijgeven’ en iemand die zich ten volle heeft ingezet voor de Schotse onafhankelijkheid. Ze stelt dat het ‘niet genoeg kan worden benadrukt en dat het enorm wordt gewaardeerd’. Ook hebben de SNP en de ‘onafhankelijkheidsbeweging een ‘echte vriend verloren’ die ze zeker gaan missen.

Plaats een reactie